Nescio in Rhenen

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat ik in de bus zat onderweg naar Rhenen om daar foto’s te maken van de brug over de spoorlijn. Ik wilde daar een bronzen beeld maken ter ere van de schrijver Nescio. In zijn “Titaantjes” beschrijft hij hoe de hoofdpersoon Koekebakker mijmerend aan deze brug staat, en beschrijft hij het uitzicht: In Rhenen stond ik in de schemering op de brug over den spoorweg en keek naar ‘t Noorden. In de diepte lag de spoorlijn tot den gezichtseinder, aan beide zijden er van rees de berg steil op, begroeid met lichtgroen gras en donkergroene brem vol gele bloemen. Ik keek er naar hoe de bergwanden geleidelijk lager werden, tot ze heel ver, overgingen in de vlakte.”

Toen ik in Rhenen woonde, en over de brug liep, keek ik altijd plichtsgetrouw naar links. Ik vond het hoog tijd dat er een beeld ter ere van Nescio, die Rhenen de hoofdstad van de wereld noemde in Titaantjes, zou komen in de stad. Het beeld moest een soort hol masker worden voor het lichaam, met gaten waar de ogen zitten, zodat voorbijgangers precies de houding van de figuur (zoals die gedetailleerd beschreven wordt in titaantjes) zouden kunnen aannemen, en door zijn ogen het (veranderende) uitzicht zouden kunnen bekijken. Het citaat moest op een plaque bij het beeld komen.

Mijn eerst stop was het museum in Rhenen. Meteen mocht ik met de conservator oude tekeningen van de brug bekijken. Ook de oudheidkundige kring was enthousiast. Op het evenement dat werd georganiseerd rond de lancering van hun nieuwe website, waar o.a. de burgemeester van Rhenen en de voorzitter van de provinciale schatkamer van Utrecht bij waren, pakte ik de microfoon en vertelde over mijn plan. Ik kreeg een staande ovatie, werd meteen geïnterviewd voor de krant, en kreeg een hoop tips en steun van aanwezigen.

Intussen is er veel gebeurd. We zijn achter vergunningen aangegaan, er bleek een uitbouw aan de brug te moeten komen voor het beeld, we hebben een ingenieur, aannemer en een bronsgieter betrokken en inmiddels is Stichting Beeld Nescio in Rhenen opgericht met het doel om fondsen te werven zodat het project ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. In het comité van aanbevelingen van de stichting zitten o.a. Jan Siebelink en Mies Bouwman. Het project is nu ook aangemeld op de crowdfunding-website http://www.voordekunst.nl en misschien kiest RTV Utrecht via deze weg mijn project uit om te volgen in hun nieuwe programma “kunstWERK”.

Het is nog een hoop werk; fondsen werven is nog het lastigst, en we kunnen alle steun en enthousiasme die we krijgen goed gebruiken, dus spread the word, deel deze link, en like onze facebook pagina! https://www.facebook.com/StichtingBeeldNescioInRhenen?fref=ts

One thought on “Nescio in Rhenen

  1. Beste Willeke,
    Heb je enig idee of het Nescio-Beeld binnen afzienbare tijd gerealiseerd kan worden?
    Ik ben bezig met een boek over wandelende schrijvers in het rivierenland en besteed dus ook aandacht aan Nescio en jouw initiatief. Het boek zal tijdens de Boekenweek van 2014 verschijnen.
    vriendelijke groet,
    Wim Huijser, Valburg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s